3D PRINTING / TOUCH THE PAST/ a PROJECT BY georgia tsazi
"Ο μετασχηματισμός ενός αντικειμένου συλλογής σε ένα κοινωνικό αντικείμενο επιτρέπει την πρόσβαση ενός διαφορετικού ακροατηρίου σε αυτό. Αυτή η προσέγγιση φέρνει τους ανθρώπους μαζί στην κοινωνική κοινότητα με αμοιβαία κοινωνική και πολιτισμική κατανόηση και σεβασμό. Νέες κοινότητες προκύπτουν, νέες ενεργές συνδέσεις συνάπτονται. Το γεγονός ότι οι πολίτες αγγίζουν πλέον την τέχνη, ενισχύει τη συναισθηματική τους σχέση με το αντικείμενο. "
Το Touch the Past αποσκοπεί στο να συνδέσει διαφορετικές κοινωνικές ομάδες μέσω της τέχνης, χρησιμοποιώντας κανόνες εκπαιδευτικού παιχνιδιού, νέες τεχνολογίες και την ίδια την ανασκαφική διαδικασία προκειμένου να ενισχυθεί η πολιτισμική κατανόηση.
Μέχρι τώρα, πολλές προσπάθειες έχουν γίνει προκειμένου να υπάρξει καθολική πρόσβαση των ανθρώπων στον πολιτισμό ως αδιαμφισβήτητο δικαίωμα όλων. Στο παρελθόν, η τέχνη μπορούσε να χαρακτηριστεί ως δικαίωμα της «ελίτ» ή πολυτέλεια. Ακόμα κι αν το πολιτισμικό τοπίο έχει αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου, πολλές κοινωνικές ομάδες δεν έχουν ενσωματωθεί όσο θα έπρεπε, όπως έφηβοι και Α.μ.Ε.Α.
Αυτό έχει τις εξής συνέπειες :
1. Να αναθρέφουμε μια νέα γενιά αποκλεισμένη από τον πολιτισμό
2. Να δημιουργούμε κοινότητες και μουσεία τα οποία δεν περιλαμβάνουν Α.μ.Ε.Α.
3. Να εντείνεται ο ρατσισμός μεταξύ των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων.
Ο κύριος σκοπός αυτού του προγάμματος συνίσταται στην αλλαγή αυτών των δυναμικών, βήμα προς βήμα, με τέτοιο τρόπο ώστε ο πολιτισμός όταν συνδυαστεί με τις νέες τεχνολογίες (3D Printing/Τρισδιάστατη εκτύπωση) μπορεί να γίνει: 1. Παιχνίδι και εκπαιδευτικό εργαλείο 2. Κοινωνικό εργαλείο 3. Εργαλείο fundraising (ερανικό εργαλείο) 4. Εργαλείο κοινωνικής και μουσειολογικής αλλαγής.
Το Touch the Past γεννήθηκε ως ένα start-up εγχείρημα που συνδυάζει την αρχαιολογία και το 3d printing από την μηχανικό Γεωργία Τσαζή στο Pforzheim της Γερμανίας το 2016. Σε συνεργασία με το Goethe Institut της Θεσσαλονίκης και την εταιρεία Bosch Stiftung, χρηματοδοτήθηκε και εφαρμόστηκε ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε 6 ευρωπαϊκές χώρες. Το 2017 το Touch the Past κέρδισε το βραβείο του Δημιουργού της Χρονιάς από την Vodafone CU και το Scaling Award από το Ίδρυμα Latsis Foundation ως ένα από τα τρία αναπτυσσόμενα έργα της χρονιάς Start Create Cultural Change. Το 2019 η δημιουργός του Touch the Past Γ. Τσαζή επιλέχθηκε από την UNESCO να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Third International Youth Forum on Creativity and Heritage along the Silk Roads (IYF3) ως εκπρόσωπος εθνικής κληρονομιάς ανάμεσα σε 125 συμμετέχοντες από 86 χώρες. Έκτοτε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας εφαρμόστηκε σε σχολεία της Β'θμιας σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το Άργος και η Καβάλα. Η ομάδα του Touch the Past έχει τυπολογήσει πάνω από 100 αρχαία αντικείμενα και έχει συνεργαστεί με διάφορους πολιτισμικούς φορείς και κέντρα όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, η ΕΛΛΕΤ, το Διάζωμα, Museum of Jewelry Pforzheim, the Goldsmiths Design School, the University of Pforzheim, the Museum of Esslingen, Forestadent, EG3D, Zero Plastic, SEYN, κ.ά .
Στην ομάδα του Touch the Past αρχιτέκτονες και αρχαιολόγοι σχεδιάζουν τρισδιάστατα ψηφιακά μοντέλα- αντίγραφα αρχαίων ευρημάτων της ελληνικής ιστορίας τα οποία τυπώνονται σε 3 διαστάσεις μέσω 3D printing. Αυτά τα αντικείμενα χρησιμοποιούνται για την διεξαγωγή των εργαστηρίων σε μαθητές, οι οποίοι με τη βοήθεια των διδασκόντων αλλά και της ομάδας του προγράμματος «Touch the Past» αναπαράγουν τα αρχαία αντικείμενα. H ομάδα του Touch the Past σε συνεργασία με την κοινότητα Zero Plastic και την SEYN Association - Sustainable Energy Youth Network κατασκεύασαν πολτοποιητές πλαστικού από προσωπικά απορρίματα καθώς και μετατροπέα των ανακυκλωμένων πλαστικών νιφάδων σε νήμα για 3D printer. Το όραμα της ομάδας έγκειται στο να συμπεριληφθούν όλοι στις δραστηριότητες ανακύκλωσης και την πολιτισμική κατανόηση.